+359 887 462128

За пробиотиците

Зараждане на концепцията за пробиотика

Идеята за пробиотиците се заражда в началото на 20-ти век от хипотеза, обявена от носителя на Нобелова награда руски учен Ели Мечников в книгата му „ Удължаване на живота“. Там той предлага идеята си, че хората трябва да приемат ферментирали млечни продукти, съдъжращи лактобацилус булгарикус, за да живеят по-дълго. Ускореното остаряване се дължи на автоинтоксикация, която идва от токсините, произвеждани в стомашната микрофлора. Мечников вярвал, че приемът на ферментирала млечна бактерия ще повлияе положително срещу тези процеси.

Накратко за пробиотика

Думата “пробиотик” идва от гръцки и означава „за живот“.

Най-просто бактериите в тялото ни се делят на “полезни” и “вредни”. Пробиотиците са “полезните” бактерии, които допринасят за подобряване на цялостното състояние на човешкото здраве в много посоки. Разбира се такива бактерии можем да си набавим и само чрез храната, но при условие, че се консумира ежедневно, разнообразно и в по-големи количества. Това прави приема на пробиотична добавка изключително полезен за баланса на храносмилателната система на човека днес. По принцип се смята, че пробиотици с повече щамове бактерии и повече бактерии като количество са по-добри.

Накратко за пребиотика

Макар близките имена на пробиотиците и пребиотиците понякога да предизвикват объркване, приликите между двете приключват дотук. За разлика от пробиотиците, пребиотиците не са живи организми, а растителни фибри.

В дебелото ни черво се води постоянна битка между „полезните“ и „вредните“ бактерии. С приема на пребиотици ние захранваме само „добрите бактерии“ и подпомагаме действието им.

С други думи, ефектът от пробиотика се засилва, когато е комбиниран с пребиотик.

Сред най-добре изследваните пребиотици е инулинът. Комбинацията между инулин и пробиотик е незаменим помощник за поддържане на баланса на храносмилателната ни система.

Зараждане на концепцията за пробиотика
Накратко за пробиотика
Накратко за пребиотика
bg_BG
en_US bg_BG